Logistieke hotspot
Breda International Airport bevindt zich midden in de logistieke hotspot West-Brabant. De centrale ligging tussen Rotterdam en Antwerpen is de plek bij uitstek voor ondernemers. Van hieruit is de rest van Europa via spoor, water en lucht binnen handbereik. Zowel in 2008 als in 2009 is West-Brabant door het topinstituut Dinalog verkozen tot ‘logistieke hotspot nr. 1’. De grootste aantrekkingskracht van deze regio voor logistieke ondernemers is de uitstekende ligging. Pal tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen is er geen betere plek voor opslag, overslag en waardevermeerdering van goederen om ze daarna over Europa te verspreiden. De ligging garandeert internationale bedrijven een snelle afzet van producten en biedt daarnaast relatief lage grondkosten, een gezonde arbeidsmarkt en gunstige Nederlandse belastingfaciliteiten. West-Brabant is een regio waar distributielocaties zich op een punt bevinden waar weg, spoor, water én lucht elkaar treffen.
Historie
Zondag 27 juni 1909 blijft voor de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart een onvergetelijke dag. Voor het eerst maakte een bemand vliegtoestel zich los van de grond en was boven ons land het geluid van een vliegtuigmotor te horen. Het was Suikerfabrikant Heerma van Voss die de primeur had, en wel in het Noord-Brabantse Etten-Leur. Heerma van Voss had de smaak te pakken en richtte in 1910, samen met wat andere zakenmensen uit Brabant de ‘Eerste Nederlandsche Vliegvereeniging’ op. Ze kochten een stuk heidegrond tussen de dorpen Gilze en Rijen en bouwden een vliegveld met één hangar.
Tijdens de tweede wereldoorlog werd het vliegveld in beslag genomen door de Duitsers en omgebouwd tot een van de grootste van Europa. Later werd het door bombardementen van de geallieerden volledig verwoest. Maar in 1946, na de bevrijding, is de basis opnieuw opgebouwd en in gebruik genomen als militaire vliegbasis. De Rijksluchtvaartschool en de Voortgezette Vlieger Opleiding vestigden zich op de basis en tot op de dag van vandaag is het vliegveld in gebruik door de Koninklijke Luchtmacht. Inmiddels is het een niet onbelangrijke werkgever in de regio, er zijn circa 1500 mensen (militair en burger) werkzaam.
Brabant luchtvaartprovincie
Anno 2010 zijn er vijf militaire vliegvelden in Brabant gevestigd: Gilze-Rijen, Woensdrecht, Eindhoven, de Peel en Volkel. Sinds 2006 is in de Eurotoren in Breda ook het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht gevestigd. Maar niet alleen de militaire luchtvaart maakt Brabant tot luchtvaartprovincie. Eindhoven Airport is van groot belang voor de Nederlandse burgerluchtvaart. Ten oosten van Eindhoven ligt in het kleine plaatsje Budel Kempen Airport en ten westen van Eindhoven ligt Breda International Airport. Deze drie vliegvelden zorgen samen voor een unieke spreiding van de luchtgebonden infrastructuur in Brabant.
Onderwijs en training
In Brabant bevindt zich ook de kern van het Nederlandse onderwijs op het gebied van vliegtuigtechniek. Met de World Class Aviation Academy behoort de Aircraft Maintenance en Training School van het ROC West-Brabant tot de meest gerenommeerde opleidingen op het gebied van vliegtuigtechniek. Sinds 2009 is deze opleiding bekroond met de ‘Part 147-erkenning’ die aangeeft dat AM&TS in staat is studenten op te leiden tot vliegtuigonderhoudtechnicus volgens de geldende Europese richtlijnen. De erkenning is gebaseerd op een kwaliteitssysteem van de European Aviation Safety Agency (EASA).
Maintenance Valley
Woensdrecht is het centrum van activiteiten op het gebeid van vliegtuigonderhoud. Sinds 2005 maakt Woensdrecht onderdeel uit van ‘Maintenance Valley’: een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en betrokken partijen, om de Nederlandse positie in de internationale MRO-wereld (Maintenance, Repair & Overhaul) te versterken. Voor de ontwikkeling van nieuwe MRO-bedrijvigheid (zowel civiel als militair) is in West-Brabant het initiatief ‘World Class Maintenance’ in het leven geroepen. Voor de ontwikkeling van militaire MRO vormt het Logistiek Centrum Woensdrecht de kern van dit initiatief. Na KLM is dit de grootste MRO-werkgever in Nederland met een omzet van meer dan 200 miljoen euro.